Copyright: Jan A. Baaijens, pastorale hulpverlening.
Verlangen naar acceptatie
We hebben licht en liefde nodig
De liefde van God komt in het Evangelie tot je, lokt je aan en maakt je actief. Je kruipt dan naar het licht en de warmte toe.
Een gelovige is als een klein klimplantje. Klimplantje Geloof heeft het hout nodig om omhoog te kunnen klimmen uit het stof. Wat is het klimplantje waard zonder licht en houvast? Je hebt houvast, licht en liefde nodig in je leven!
Ben je ook als zo’n klimplantje?
Klem je dan maar vast aan het ruwhouten kruis!
Jezus straalt de liefde, het licht en de warmte van God uit. Gods liefde komt vanuit het Evangelie van het kruis naar je toe. Door de liefde van Jezus word je gevangen! Hij accepteert je. Als je tot Hem komt, wijst Hij je niet af. Door Zijn liefde worden de wonden van afwijzing genezen.
Opdracht 1
Bespreek samen in de hele groep het voorbeeld van het zonlicht, het kruis en het klimplantje, en de tekst die erover gaat. Welke geestelijke lessen kun je er uithalen?
Samen lezen 1 Johannes 4:7-19
Opdracht 2
a. Welke tekst spreekt je het meeste aan in dit voorgelezen gedeelte? Waarom?
b. Wat is de geweldige uitwerking van de liefde van God?
c. Hoe kunnen wij deze liefde het beste beantwoorden?
Opdracht 3
Luister naar het volgende twee liederen en kijk naar de afbeeldingen. Geef daarna (om de beurt) aan wat je hierin aanspreekt.
Het gaat over een liefhebbende vader en de volledige acceptatie van een verloren zoon.
Voorbeeld van YouTube-video Always Be A Child ~ Geerten Baaijens weergeven
VOOR ALTIJD EEN KIND
(Vertaling ‘Always Be A Child’ van Ray Boltz)
Ik was daar
toen jij je eerste levensadem blies.
Ik hoorde je stem
de eerste keer dat je huilde.
En ook al kon je me niet zien,
Ik was heel dichtbij.
Er is iets wat Ik je graag wil vertellen:
Je zult altijd een kind zijn in Mijn ogen.
Wanneer je liefde nodig hebt,
Mijn armen staan wijd open.
En ook al word je ouder,
Ik hoop dat je beseft
dat je altijd een kind zult zijn
in Mijn ogen.
Ik was daar
de eerste keer dat je bad.
En ik hoorde
al de beloften die je deed.
Toen je voor me neerviel
en huilde ‘Vader, ik heb gezondigd’,
raapte Ik je op,
en hield je dicht aan Mijn hart.
Je zult altijd een kind zijn in Mijn ogen.
Wanneer je liefde nodig hebt,
Mijn armen staan wijd open.
En ook al word je ouder,
Ik hoop dat je beseft,
dat je altijd een kind zult zijn
In Mijn ogen.
Zie en beluister bij de volgende link het overweldigende welkom van de verloren zoon bij zijn terugkeer naar zijn liefhebbende vader. Zo worden wij ook uitgenodigd om ons leven voor het eerst of opnieuw aan God over te geven.
Door de Geest van aanneming (of adoptie) tot kinderen roepen wij: ‘Abba, Vader!‘ (Rom. 8:15). Het Griekse woord ‘huiothesia’ betekent: aanneming tot zoon, adoptie. Een gelovige mag de positie van adoptiekind innemen. Hij mag weten dat hij volledig is geaccepteerd door de hemelse Vader. Je kunt de link aanklikken:
YouTube-video Ik geef mijn leven aan U over! Christian Verwoerd
We gaan nu uit elkaar in de kleinere discussiegroepjes
Tekst om samen te lezen en over na te denken:
Onze vroegere ervaringen hebben meestal veel impact op de rest van ons leven. Hoe zijn we gevormd vanaf onze kinderjaren? Als we al jong zijn geconfronteerd met afwijzing, angst en boosheid, kan dit veel invloed blijven uitoefenen op ons verdere denken, voelen en willen. Het zal dan blijven doorwerken in onze reacties, handelingen en beslissingen.
Je kunt je op school afgewezen voelen, omdat je niet wordt geaccepteerd of gekozen wordt, of dat je zelfs gepest wordt. Het is pijnlijk als je in de speeltuin niet mee mag doen.
Wat hebben we vanaf onze kinderjaren opgebouwd
in het netwerk van ons denken?
Liefde of afwijzing?
Het is nog erger als je voor je gevoel nooit liefde van je vader hebt ervaren of dat je moeder je eigenlijk niet wilde – dat je een ongewenst kind bent. Er zijn kinderen die van hun moeder uitdrukkingen hoorden zoals: ‘Was je maar nooit geboren’, of: ‘Wat doe je hier eigenlijk… ik kan je niet gebruiken… je zit bij me in de weg… jammer dat je er bent… hoepel toch op’.
Afwijzing is
‘het gevoel niet gewenst te zijn’
Ieder kind dat ter wereld komt, hunkert naar (ouderlijke) liefde, acceptatie en veiligheid.
Kinderen hebben behoefte aan liefde en acceptatie
Veel huwelijken eindigen in een echtscheiding. Door werkdruk en egoïsme kunnen ouders te weinig aandacht en tastbare liefde geven.
Als kind kun je dan denken dat mensen niet van je houden, dat ze je niet aardig vinden. Je kunt jezelf buitengesloten voelen in je gezin, de klas, de werkkring of samenleving. Je voelt je niet geaccepteerd en niet welkom.
Gevoelens van afwijzing
Het gevoel afgewezen te zijn kan te maken hebben met een geschonden vertrouwen, dat je door iemand die je vertrouwde bedrogen bent. Vooral als je van jongs af aan al bent afgewezen, kunnen ook schuldgevoelens en gevoelens van schaamte bij je aanwezig zijn. Het is allemaal diep gegrift in je geest en in je gevoelens. Het maalt steeds maar weer in je gedachten. Het is daarom ook een goede voedingsbodem voor verdere geestelijke belasting
Werken van de bekende bijbelleraar Derek Prince (1915-2003) zijn in meer dan 100 talen uitgegeven. In het boekje ‘Gods antwoord voor afwijzing’ streeft hij naar genezing voor de wonden van verwerping en schaamte. Ik beveel dit aan, samen met zijn boekje ‘Aan de rand van bitter water’.
Ik denk dat ‘acceptatie’ de eerste geestelijke levensbehoefte van de mens is. Het afgewezen en niet geaccepteerd te zijn is vooral voor een jongere een diepingrijpende negatieve ervaring. Derek Prince heeft in zijn pastorale praktijk gemerkt dat verslavingen en persoonlijke problemen in de meeste gevallen ontstaan uit afwijzing.
Derek verklaart ons:
‘Een kind dat weinig lichamelijke warmte of aanraking ervaart,
zal gemakkelijk ten prooi vallen aan afwijzing.’
Hij geeft ons verder door: ‘Als je vandaag de dag praat met kinderen die verbitterd en opstandig zijn naar hun ouders toe, dan hoor je vaak het verhaal: ‘Mijn ouders hebben me alles gegeven: kleren, een opleiding, een rijbewijs en een auto, maar ze hebben me nooit tijd gegeven. Ze gaven nooit zichzelf.’ Hij verklaart verder:
‘Afwijzing kan een verborgen, innerlijke houding zijn,
die we met ons meedragen.’
Ben je ook afgewezen?
Denk aan de bemoedigende woorden uit Jes. 54:6-7: ‘Want als een verlaten vrouw, een bedroefde van geest, roept de HEERE u, de vrouw van de jeugd, die afgewezen was, zegt uw God.’
Samen lezen Jes. 54:4-12
Opdracht 4
a. Welke teksten in het voorgelezen gedeelte spreken je het meeste aan? Waarom?
b. Waarin herken jij jezelf?
c. Wat heb je nodig van wat wordt genoemd in dit tekstgedeelte?
d. Hoe kun je ontdekken in de Bijbelteksten van 1 en 2 wie God is, hoe Hij is
en wat Hij voor ons kan betekenen?
Stellingen:
– De hemelse Vader kun je altijd vertrouwen
– Hij zal Zijn kinderen nooit in de steek laten
– Jezus blijft onvoorwaardelijk van Zijn volgelingen houden
Opdracht 5
a. Wat vind je van deze stellingen?
b. Waarom mag je de zorg en liefde van aardse ouders niet op één lijn stellen met die van de hemelse Vader en Jezus?
Liefdesbanden of angstbanden
In het magazine ‘De Hoop nieuws’ van september 2010 wordt het belang van goede vriendschappen benadrukt. Hierbij wordt het belangrijke verschil tussen ‘liefdesbanden’ of ‘angstbanden’ aangetoond. Christenpsycholoog Jim Wilder benadrukt hierin het belang van geestelijke vreugde, en het hebben van gezonde liefdesbanden.
Geestelijke vreugde ontvangen wij, als wij ons geliefd weten door de mensen die dicht bij ons leven. Daardoor worden wij gestimuleerd om onszelf ook in liefde aan anderen te geven. Hierin zien we dat Liefde door liefde moet leven.
Er kunnen ook duistere angstbanden zijn. Deze worden gevoed door gevoelens van afhankelijkheid en afwijzing aan te kweken. Je kunt daarbij worden gekleineerd en achtergesteld. Je hebt het gevoel ‘je steeds maar niet waar te kunnen maken’. Je kunt dan uit slaafse angst je uiterste best gaan doen ‘om er maar bij te horen’. Je wilt meetellen. En dan is er nog de angst om afgewezen te worden. Het wordt erger als je genegeerd wordt, of zelfs gepest.
In het artikel van De Hoop nieuws wordt gesteld: ‘Bij een angstband proberen mensen negatieve gevoelens als pijn, vernedering, schaamte, schuld en/of angst te vermijden.’ Je wilt dan een ander behagen en plezieren. Je wilt een ander niet boos maken. Het is een slaafse vrees. Op den duur laat je jezelf bij (nieuwe) relaties gemakkelijk door angst drijven. Je kunt dan bang zijn om iemand te kwetsen door je eigen mening te geven. Door angstbanden komt zelfs liegen en bedriegen veel voor.
Liefde overwint
In het artikel van De Hoop wordt ons geleerd: ‘Angstbanden kunnen veranderd worden in gezonde liefdesbanden, maar vraagt wel veel inzet. Essentieel is dat de echte gevoelens geuit gaan worden. Veel mensen vinden het eng om hun verdriet, hun boosheid, hun gekwetstheid te laten zien. Ook durven ze niet te zeggen wat ze wel en vooral ook wat ze niet willen, terwijl grenzen stellen juist erg belangrijk is. Ze zijn bang om belachelijk gemaakt te worden of om (opnieuw) gekwetst te worden.’
Lees 1 Kor.13 maar eens voor jezelf. Daarin zie je hoe belangrijk de genadegave van de liefde is. De genadegaven geloof, hoop en liefde overwinnen de haat, boosheid en angst. Liefde is gericht op anderen.
Liefde wil delen
Liefde is medisch: helpend en helend. Liefde herstelt en geneest innerlijke wonden. We lezen in 1 Joh.4:18: ‘Er is in de liefde geen angst, maar de volkomen liefde werpt de vrees uit.’
De ware liefde is van God en door God. God is liefde (1 Joh.4:8). Dit is op aarde zichtbaar geworden in Zijn Zoon Jezus Christus. ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet zal verderven, maar het eeuwige leven zal hebben’ (Joh.3:16).
God heeft Zich door Zijn verbond aan zondige mensen verbonden. Dat is pas de echte liefdesband. Gods verbond is Zijn liefdesband met mensen.
Zolang we in liefde aan God verbonden blijven, zal onze liefde ook naar anderen uitgaan. Daarom houden we van elkaar!
Opdracht 6
a. Wat herken je in de tekst over liefdesbanden of angstbanden?
b. Hoe kunnen angstbanden worden verbroken?
c. Wat kun je er zelf aan doen?
Samen lezen: Jes. 49:14-16
Opdracht 7
a. Wat zeggen deze teksten over afwijzing en acceptatie?
b. Hoe kun je hier troost en bemoediging in vinden?
Onderling gebed
Afsluiten samenkomst
Beluister samen het lied ‘Kom tot de Vader’. Je mag biddend komen zoals je bent.
YouTube-video Opwekking 599 – Kom tot de Vader
Een aansprekend lied bij deze sessie is ook Opwekking 595. De liefde van God is de hoogste acceptatie. Zijn liefde maakt, dat ik Hem wil leren kennen, dat ik bij Hem wil zijn. Doordat Zijn licht in mijn duisternis heeft geschenen, mag ik zien wie Hij is.
YouTube-video Opwekking 595 – Licht van de wereld